Tillverkningsnr 795 typ Traktorbåt Emil

Leksands Mekaniska Verkstad AB levererade denna traktorbåt till A/S Unionen Bruk i Skien Norge 1980. Längd 5,4 m. Bredd 2,6 m. Motorn en Deutz typ F4L 912. Båten hade hytt och bogserkrok.

När Bengt Sandinges bilder dök upp i inkorgen fick vi snabbt revidera vår uppfattning att nr. 790 var den sist tillverkade båten. Nu vet vi att den sista båten levererades så sent som 1987. Det var en traktorbåt av samma typ som denna med tillverkningsnr 802 och köpare till den var Kinda sågen i Kisa.  Bengt hittade denna traktorbåt i Brevik i Norge i augusti 2008 och fotograferade tillverkningsskylten. Där står det nr 795 och leveransåret 1980.

I december 2020 kommer nya bilder på båten. Det är vår norske vän och spanare Ståle Elverhøi som i samband med upptäkten av BV 12 nr 151 fick kontakt med båtens ägare Asbjørn Lias. Ståle berättar

"Her kommer bilder av traktorbåten Emil, som siden sommeren 2019 har vært i Asbjørn Lias eie. Asbjørn har pusset opp båten, som i dag har hjemmehavn på Asbjørns marina i Skien. Navnet Emil er etter en gubbe som jobbet på Union."  

Det händer en hel del här på Lidwallssidan i slutet av år 2020 Det är 12 år sedan Bengt Sandinge fotade båten och nu är hon i högsta grad Ship Sharp

 

Spaning i Skien Foto Bengt Sandinge Aug. 2008

Tillverkningsskylten, namnet Lidwalls lever kvar Foto Bengt Sandinge aug 2008

Bogserkrok och en riktig hytt, utvecklingen när det gäller traktorbåtar stod inte still.
Foto Bengt Sandinge aug 2008

Fyndplatsen där hytten demonterades. Foto Asbjørn Lias

Målning och snart är hytten tillbaka Foto Asbjørn Lias

Sjösättning i Skien Foto Asbjørn Lias

Skylten Foto Asbjørn Lias

Motorn en Deutz typ F4L 912 Foto Asbjørn Lias

Vid marinan i Skien Foto Asbjørn Lias

Kan även brukas för lustturer fina dagar. Foto Asbjørn Lias

Kul att hon lever vidare i fint skick Foto Asbjørn Lias

Tillbaka