Tillverkningsnr 708 typ Ferrose 32 hette Hega

Lidwalls Verkstads AB levererade denna fritidsbåt i 3/4 fabrikat till Henrik Meedendorp i Örebro den 1 december 1974 . Längd 9,60 m. Bredd 3,40 m. Motorn var en Bedford 466. Båten var ritad av den kände Halvor Rosenbaum vilket kan utläsas av typnamnet.

Endast 3 st byggdes, utöver denna 32 fotare också nr 716 och nr 751 som var 2 fot längre. Redaktionen har spekulerat under några mörka vinterkvällar över varför denna vackra båt bara såldes i tre exemplar. Kanske var det att plåten blev dramatiskt mycket dyrare p.g.a oljekrisen, vårvintern -74 var det till och med bensinransonering? Eller så var det en felgissning om målgruppens benägenhet att köpa halvfabrikat. Den som rörde sig i detta marknadssegment kanske hellre gick in fullt ut och köpte ett mera känt märke?

Hega på Östersjön. ca 1976 foto från Eva Larsson

 

Mora tidning uppmärksammade leveransen 9 dec 1974

 

.

Den nu avsomnade tidningen Båt för Alla var också ute på älven

 

Så även Dala Demokraten som skriver om båten 7 dec. 1974

Båten hade beställts av Henrik Meedendorp i Örebro. Han var uppvuxen i Holland på en kanalpråm som gick i fraktfart och ägdes av hans föräldrar. Därav intresset för sjön. Holland är ju också ett föregångsland för fina fritidsbåtar i stål, Lidwalls kastade en del blickar åt det hållet när man startade fritidsbåtstillverkningen på allvar under sent 60-tal.

Från första åren i Örebro som rundtursbåt. Kapten Henrik Meedendorp önskar välkommen ombord. Båten var ännu i originalutförande. Foto Eva Larssons samling.


Båtens namn Hega bildades av initialerna på familjens medlemmar, Henrik, Eva, Gunvor och Annie. Inredningen byggdes av ett småbåtsvarv i Örebro. Fram till 1977 var båten en ren fritidsbåt och sommartid företog man resor i Trosa skärgård. Någon gång gick färden ända till Åland eller ner till Öland.
1978 satte Henrik in båten på turer på sjön Möckeln som utgick från Karlskoga. Men Karlskogaborna var inga sjöfarare och trots 2 000 passagerare blev det ingen fortsättning kommande år. I stället flyttade Henrik båten till sjön Öljaren vid Julita friluftsmuseum. Inte heller där blev hon långvarig, följande år startade Henrik trafik på Svartån och Hemfjärden som utgör västra delen av Hjälmaren.

 

Hega vänder i Svartån. på bilden ombyggd och förlängd. Foto Eva Larssons samling.

Inredningen efter 1983 anpassad till rundturstrafik Foto Eva Larssons samling.

Vid Skebäcks sluss i Örebro Vykort i Eva Larssons samling.


Turerna från Örebro blev mer framgångsrika och vintern 1982-83 förlängdes skrovet med ca 1,50 m och båten byggdes om för turisttrafik med tvärställda soffor. Hon blev nu registrerad i Sjöfartsverkets båtregister som passagerarbåt med signalen SFB 7614. Båten hade kajplats vid Hamnplan mitt i Örebro. Därifrån gick Hega regelbundna turer kombinerat med chartertrafik fram till sommaren 1991 som blev sista året i turisttrafik. Hon förekom regelbundet i reportage i lokalpressen.

Rederiets eget vykort. Foto Eva Larssons samling.

Med blåsorkester på Svartån. Foto i Eva Larssons samling.

En artikel från okänd tidning som ingående beskriver Hegas turer i Örebro, Vi får veta att båten tar 30 personer och att hon under högsäsong gick tre turer om dagen. Troligen fr våren 1992 i Eva Larssons samling.


Återigen byggdes båten om till fritidsbåt. Med ålderns rätt såldes Hega vid midsommartid 1996 av Albinhallen i Södertälje. När den såldes var den 11,2 meter lång och hade en 6 cylindrig Mercedes Benz-diesel på 140 hkr och toppade 10 knop. Allt detta berättat för Lidwallssidan av döttrarna Eva och Annie som generöst lånat ut tidningsurklipp och bilder till oss. Båten fick ny hemort i Köping hos familjen Sjödoff. De bytte maskin 1998 till en Volvo TMD. Red. var givetvis intresserad av att veta var båten finns.. Detta hörsammade en av våra hemside besökare, Lars Bäckman som den 24 nov 2012 meddelade att båten sedan flera år tillbaka brukar ligga vid Tusenbryggan i Sundbyholm. Tack. Lars det är just så vi vill att vår hemsida skall vara. Red tog kameran och dokumenterade fartyget mitt i smällkalla vintern.

I juli 2023 blev båten utbjuden till försäljning av familjen Sjödoff på Blocket.se

Inredningen återställd för fritidbruk. Foto troligen 1996 Eva Larssons samling.  

Hega vid Sundbyholm Foto Red 2013 - 02 -24

Hega vid Sundbyholm Foto Red 2013 - 02 -24

Red på tur i Sörmland passade på att bland andra kulturaktiviteter besöka Hega. Foto red 2020 08 21

Det fanns en bar göstake som vi hade möjlighet att dekorera ....

... vilket ytterligare höjde båten i våra ögon. Såg fin och välhållen ut Foto red 2020 08 21


I juli 2023 var båten till salu på blocket. Foto R. Sjödoff


I juli 2023 var båten till salu på blocket. Foto R. Sjödoff

Tillbaks