Tillverkningsnr 696 typ Ferrina 90 Salong har hetat Magna

 

Lidwalls Verkstads AB levererade denna Ferrina 90 Salong som halvfabrikat till makarna Winblad i Stockholm i dec 1973. Längd 9,00 x 2,75 meter. Skrovet var vid leveransen sandblästrat och grundmålat, motorn och drevet installerat. Motorn var en Chrysler Super Bee II, en V8 på 4,5 liter och c:a 200 hkr. Två rostfria bränsletankar rymde totalt 400 liter.

Vi fick ett trevligt e-brev från Kaj Himberg med bilder på en båt som red. har känt till en längre tid men som hade fått ny ägare. Kaj köpte hösten 2010 på Rådmansö i Stockholms skärgård där den legat upplagd en längre tid. Kaj hade i skrivande stund båten på Åland där ny inredning skulle byggas. Det är inget problem, skriver den nya ägaren Jag har inrett många båtar förut. Kajs brev innebar att vi då kunde dokumentera tre av totalt fyra tillverkade Ferrina 90 Salong.Via blocket kunde vi 2012 identifiera den fjärde! Efter denna båt, nr 696 byggde man ytterligare tre Salongs-Ferrinor på det breddade 93-skrovet.

Foto Kaj Himberg

  I juni 2019 kom ett vänligt brev från Joakim Nordblom som fyllde i några detaljer. Joakim berättar att Jan Winblad som var gift med Joakims mor köpt och inrett båten som fick namnet Magna. Familjen engagerades i inredningen, barnen fick t.ex vindrutetorkare och lanternor i julklapp!
Man tyckte dock snart att båten blev för liten. Dessutom ville Jan gärna ha flybridge vilket båten saknade. Det var oklart för Joakim, som då var i nedre tonåren om Winblad monterat flybridgen som nu sitter på. I så fall var det ett sista försök till lösning av det sistnämnda av de två önskemålen. Men utrymmena var ju intakta och snart blev det en Ferrose 34 nr 751 som fick heta Magna II.

Det finns en anteckning i Lidwalls paper att Magna senare sålts till en Herr Molander i Nyköping men därefter är historien okänd fram till Kaj Himberg.

Styrplatsen Foto Kaj Himberg

En titt akterut Foto Kaj Himberg

Tillbaks