Tillverkningsnr 559 typ Gulfbogserbåt. 

Lidwall & Söner AB levererade denna bogserbåt till Gulf Agency Co Ltd. i Stockholm den 21 augusti  1964. Längd 11,60 m. Bredd 3,60 m. Motorn var en Volvo TMD 96 B1  på 200 hkr. Båtens totalvikt var ca. 9 ton och skrovet byggdes i 6 mm  plåt. Båttypen togs fram till företaget Gulf Agency Co Ltd, och var ritad av Jack Iversen. Nr 559 var den andra av flera liknande båtar och just denna skulle brukas i Khorramshahr som ligger i västra Iran. Den första var nr 426 CONFIDENCE som levererades 1960.  Båten var rikt utrustad med besättningshytt och toalett, färskvattentank samt ett litet lastrum. Propelleraxeln var tillverkad i rostfritt stål och hade en diameter om 90 mm. Detta fina Iversenskrov blev också fritidsbåt i den specialbyggda nr 668 DROTT .
Gulf Agency hade ännu 2018 verksamhet i Persiska viken och kontor på Skeppsbron i Stockholm men ingen hade då något minne av båtarna. Av lätt insedda skäl, det har ju ändå passerat ett halvsekel.


För första och sista gången på Österdalälven, provkörning i juli-augusti 1964. Foto  i Lidwalls arkivetVi har ingen kännedom om  Nr 559  vidare öden. Om du skulle vara i Khorramshahr så har båten fyra pollare med gjutnummer 617 från Mora. Det var den större varianten av pollare som verkstaden tog fram. Som brukligt var provkördes den på Österdalälven i samband med leveransen där denna bild är tagen. Vi vet inte heller om båten begåvades med ett namn. Inget är antecknat på tillverkningskortet. 


Tillbaks