Tillverkningsnr 426 typ Gulfbogserbåt. Confidence

Lidwall & Söner AB levererade denna bogserbåt med tillvnr 426 till Gulf Agency Co Ltd. i Stockholm den 21 mars 1960.  Längd 11,50 m. Bredd 3,50 m. Motorn var en Volvo MD 96 på 150 hkr. Båtens totalvikt var ca. 10 ton. Båttypen togs fram till  Gulf Agency Co Ltd, och var ritad av Jack Iversen. Nr 426 var den första av flera liknande båtar och just denna skulle brukas i Bharain. Den följdes 1964 av nr 559 som gick till Iran. Båten var rikt utrustad med besättningshytt och toalett samt ett litet lastrum. Propelleraxeln var tillverkad i rostfritt stål och hade en diameter om 85 mm.
Detta fina Iversenskrov blev också fritidsbåt i den specialbyggda nr 668 DROTT .
Gulf Agency hade ännu 2018 verksamhet i Persiska viken och kontor på Skeppsbron i Stockholm men ingen hade då något minne av båtarna. Av lätt insedda skäl, det har ju ändå passerat ett halvsekel.

För första och sista gången på Österdalälven

Tidningsurklipp från okänd tidning från Gunnar Hedmans arkiv förmedlat av Gunnar Lefrell

En en våra läsare Ulf Jernström i Åbo, Finland, påpekar helt riktigt att " I Lidwalls reklamblad - Stora på små båtar från 1962 är bilden på nr 426 Confidence men texten säger Snabbgående bogserbåt 12 x 3,50 m Dieselmotor 160 hkr Fart 11 knop. Skannad bild från vårt arkiv.

Vi har ingen kännedom om Confidences vidare öden. Som brukligt var provkördes den på Österdalälven i samband med leveransen där dessa inskannade diabilder är tagna. Nästa båt i serien för G.A.C. hade tillverkningsnr. 559 och levererades 1964 till Khorramshahr västra Iran.

Fullfartsprov mars 1960

GAC flagga är hissad på lanternmasten

Med Tibble by i bakgrunden på "väg till" Bharain.

Vid denna tid på året- våren- är det nästan alltid lågt vattenstånd i Siljan och Österdalälven.

Herrarna på bilden från höger är Börje Beverskog, Gunnar Lidwall, Sigvard Lidwall, den fjärde mannen som stänger luckan dessvärre okänd. Samtliga bilder från Lidwallsidans arkiv, mars 1960

Tillbaks