Tillverkningsnr 225 typ BB Sjöhästen

 

Lidwall & Söner AB levererade denna bogserbåt till Hargs bruk i Roslagen 9 juli 1954. Längd 10,00 m. Bredd 3,00 m. Båten hade i orginal en Volvo Penta-motor typ VDC6 på 52 hkr. Senare försedd med en Volvo Penta-maskin på 110 hkr

Vid hemmabryggan. Foto.Kerstin Karlén 2007

 

Sjöhästen var byggd som en ren bogserare utan varp- eller bogserspel. Vi känner inte till båtens hela historia men den förekommer i Lidwalls reklammaterial.från mitten av 1950-talet. 
Vi vet också att Hargs Bruk annonserade ut båten i Dagens Nyheter i juni 1962.Men hur det gick vet vi icke.
1984 förvärvades båten av en Georg Berglund på Ridön i Mälaren. 2001 sålde han till nuvarande ägaren Thomas Klein .

 

Ett tidningsurklipp fr DD 14 maj 1954. Vi tror att det är Sjöhästen som håller på att växa fram till höger om nr 222 Lusten. Bilden är sannolikt tagen runt mars 1954. Från Olle Lidwalls samling.

 

Innan båten levererades kördes den passligt nog i en parad runt Leksands gator som visade byggdens stolta hantverkstraditioner. Bilden torde vara tagen runt midsommartid och man kan notera att det var vänstertrafik vid den tiden. Platsen är landsvägsbrons norra landfäste. Från Olle Lidwalls samling.

 

En trycksak från 1955 presenterade Sjöhästen utan att nämna båten vid namn.

 

Vinterbild på Sjöhästen. Foto Gunnar Lefrell 2002

Vinterbild på Sjöhästen. Foto Gunnar Lefrell 2002

Vi, och många med oss, upplever att Sjöhästen är en formfulländad liten bogserare som producerades i Leksand 1954..............................

Vi fick redan 2002 en fråga från Gunnar Lefrell om vi kunde identifiera en båt som hette Sjöhästen. Genom Lidwalls arkiv kunde vi ge Gunnar och den nuvarande ägaren rätt uppgifter. Båten heter fortfarande Sjöhästen och finns i Skälbottna där hon vintertid är öns förbindelse med Yxlan. Sjöhästen fungerar då som isbrytare och håller isrännan öppen för skolskjutsar mm. Som framgår av de olika bilderna är hytten ombyggd med negativ front, annars är hon sig rätt lik sedan hon lämnade verkstaden i Leksand 1954 för Östersjöns bräckta vatten.

Tillbaks