Tillverkningsnr 21 typ BVB 10 Korså III

Lidwall & Söner AB levererade denna motorbåt till Stora Kopparbergs Bergslags AB i Svärdsjö den 27 maj 1948. Längd 6,40 m. Bredd 2,20 m. Seffle 10 hkr tändkulemotor typ S15 BF med motornr 6228.

Det står nr 21 på skylten även om det är en dålig bild .Foto Red.

 

Båten står som osåld i leveransbladet. Den prövades med en FM-motor redan hösten 1947 och såldes senare till nuvarande STORA, då försedd med en Säfflemotor typ S15BF.

Ursprungligen hade nr 21 beteckningen BVP, med logiken i typbeteckningarna betydde "P" Persontransport. Beteckningen BVP kommer tillbaka på tillverkningsnr 38 LISA I sommaren -47 (dock utan "V" som i V-botten då LISA hade ett nykonstruerat skrov). Detta tillsammans med det första motorvalet och den lilla ruffen tyder på att detta var ett första försök att bygga en LISA! Men sen kom man på andra tankar, rustade båten för arbete med en Säfflemotor och bogserkrok.

Båten hade inget spel utan var en ren bogserbåt. Den trafikerade sjöarna Hyn och Hinsen och ersatte förmodligen någon av ångsluparna Korsån I eller Korsån II som gick i samma vatten.

En riktigt tidig BVB 10. Foto Red.

Korså III Foto Red 2008-04-05

I början av 1980 talet fraktades båten till Leksand där bottenbordläggningen byttes, Korså III blev då försedd med en stor bensinmotor. Idag har båten en mindre dieselmotor och är fritidsbåt i Dalarna. Orginalmotorn lär finnas kvar i säkert förvar.

Tillbaks