Tillverkningsnr 89 BV 15 hette  Gevsjön nu Eos
 

Lidwall & Söner AB levererade denna motorvarpbåt till Storsjön och Övre Indalsälvens Flottningsförening, Frösön den 21 april 1950. Längd 8,50 m. Bredd 2,50 m Seffle tändkulemotor typ S17 BF på 15 hkr med motornummer 6908 stod för kraften. Båten var utrustad med varpspel typ SM 20 och levererades per järnväg. Vid leveransen var båten försedd med plåttak och hade 2 kojplatser under fördäcket. Det är det enda vi vet om denna båt skrev vi i april 2014 då red fick bilder på båtens första motor.

Bland de första åren som fritidsbåt på Storsjön. Foto genom Gunnar Ek kanske 1969

Eos utanför Östersund. Foto Gunnar Ek


I juni 2017 fick vi tips om att båten var ute till försäljning på Blocket av Torbjörn Ericson, en av våra hårt arbetande spanare. Det var Gunnar Ek i Östersund som sålde. Han berättade att tillverkningsskylten fanns kvar ombord och bekräftade att det var just Gevsjön som gick på sjön med samma namn fram till slutet av 1960 talet då flottningen avvecklades.
Båten förvärvades av en Jonte Jonsson som flyttade båten till Storsjön och Östersund. Jonte byggde på en överbyggnad av träskivor och installerade en Bedfordmotor i stället för kulan. Han sålde båten till okänd 1984 som i sin tur sålde till nuvarande ägare Gunnar Ek 1987. Gunnar bytte både ut träöverbyggnaden mot dagens smakfullt utförda bygge i stål och motorn, till en Peugeotdiesel. Båten är i gott skick fullt utrustad med kojplatser och kök med bland annat kylskåp. Intresserade kan med fördel ta kontakt med Gunnar på telefon 076 687 12 94.

Kök och salong. Foto Gunnar Ek

Styrplatsen. Till vänster i bild ses tillverkningsskylten som ägarna klok nog sparat. Foto Gunnar Ek


Båtens första motor sitter idag i en fd flottningsbåt i Särna. Hur den kom dit är red mycket intresserad av att få veta,

 

aa

 

Två bilder från Göran Håkansson i Särna 15 april 2014

Tillbaks