Tillverkningsnr 82 typ BVV 10 kallas Varpen

Lidwall & Söner AB levererade denna motorvarpbåt till Statens Skogsvesen, Röros Skogsförvaltning den 29 mars 1950 per lastbil. Längd 6,40 m. Bredd 2,20 m. Båten levererades med en Seffle 10 hkr motor typ S15 BF 750 v/m. med motornummer 6947. Se Varpen på tuben här http://www.youtube.com/watch?v=e4PMh2HEwzs

Varpen nyrenoverad vid bryggan i Røros. Oktober 2011. Foto Ole Jørgen Kjellmark.

 

En något oortodox metod att ta upp båten i Röros när det begav sig. Man använder båtens spel. Kylvattenstrålen tolkar vi som att man fyllt vatten i båten som får sugas in i den öppnade bottenkranen. Foto Röros Skogsförvaltning  i Lidwalls Arkiv

Över stock och sten  till nästa varpningsuppdrag. Foto Röros Skogsförvaltning  i Lidwalls Arkiv


Vi fick detta trevliga e-brev från Norge 2009 09 27 och kan konstatera att vi då blev lite internationella på www.lidwallsbatar.se. Den underbara orenoverade Varpen blev snabbt en av redaktörernas favoriter på grund av sitt vackert patinerade orginalskick och att hon var i händerna på folk som förstod att upskatta och använda henne. Den fina renoveringen har sen ytterligare ökat reds uppskattning och respekt för kulturgärningen!

Hej

.Denne båten befinner seg på Røros og er fortsatt i god stand. Disse bilder ble tatt i går under sleping på Femunden, sjøen som også var opprinnelig arbeidsplass for båten som ble kjøpt inn av Røros Skogforvaltning i 1949. Jeg har det meste av kopier av den originale korrespondansen.

Her kommer mine nye foto av båten. Den er 99% i original stand. Den skal neste år få tilbake tilbake sin originale grå farge også.

Med beste hilsen Ole Jørgen Kjellmark


Här kommer bilder vi fått av Ole Jørgen Kjellmark på nr 82. Det är Arne Granmo i båten som förbereder den bogsering de båda herrarna genomförde på sjön Femunden den 26 september 2009

Tillverkningsskylten har suttit på fronskottet sedan någon Leksandbo nitade fast den i början av 1950.

Även motorn har varit med i båten sedan dess.

Bara de instansade tecknen är ännu läsbara på Sefflemotorns skylt.

Arne Granmo styr över Femunden med en replika av en flotte med gångspel på släp.
Rodret i ena handen, pipan i den andra!

 

Framme

 

Vår sagesman och fotograf Ole Jørgen Kjellmark efter väl förrättat bogsering

Vi blev väldigt glada att se en BVV 10 i trafik i grannlandet. Foto Ole Jørgen Kjellmark.

I dec 2010 fick vi bilder på Varpens motor som just nu befinner sig i Säffle i Sverige för renovering och genomgång. De norska ägarna räknar med att återfå motorn under kommade år. Även skrovet skall få en genomgång och åter målas grått som vid leveransen 1950.

Foto Ole Jørgen Kjellmark.

Foto Ole Jørgen Kjellmark.

Vi fick ett nytt brev från Ole Jørgen Kjellmark. den 3 oktober 2011

Hei Anders!
 
Min Varpbåt er fullstendig renovert i sommer og satt på vannet i Rørosmuseets anlegg ved Doktertjønnaher på Røros. Her er et par bilder av båten. Motoren er helrenovert av Åke Bruce i Seffle og skal være god som ny. Den har også fått tilbake 90% av sin originale farge, kun en rød stripe foran som ikke er original nå. Jeg skal legge ut en video på You Tube og sende deg linken. Kan hende min båt er en av de mest originale?

Se Varpen på tuben här http://www.youtube.com/watch?v=e4PMh2HEwzs

På tur med Varpen, foto Ole Jørgen Kjellmark.

 

Tillbaks