Tillverkningsnr 732 typ Hamnarbetsbåt

 

Lidwalls Verkstads AB levererade denna hamnarbetsbåt till Försvarets Materielverk. Kunden var Svenska Marinen. Måtten var 8,50 m. x 2,70 m. Djupgående 1,00 m. Vikt 5 400 kg. Motorn var av typ Ford NG 4 på 57 hkr vid 2000 v/m. Båtarna levererades med start 1975 10 01 fram till 1976 12 01 då den sista båten lämnade Leksand. Mer fakta: Fart 8 knop. Bränsleförbrukning 14 l/tim. Tankvolym 200 liter. Så länge båtarna var militära fick de ta 20 passagerare eller 1,5 ton last. Ordern på 14 st båtar var en stor beställning för företaget, som vid denna tid drevs av Park och Knutz och kallades Lidwalls Verkstads AB.

Foto Thomas Å. sept 2011

Båtarna skulle brukas, dels för persontransporter, dels för mindre bogseringsuppdrag i skyddade vatten. Det Kalla Kriget var vid den tiden ännu en realitet, det fanns militära anläggningar runt hela vår kust. Det är i det ljuset, man skall se beställningen av dessa långsamma och bullriga små arbetetsbåtar som skulle slita på dessa anläggningar. Ett flertal är numera sålda till bl.a privatpersoner och dykfirmor. Några av båtarna ägs fortfarande av Svenska Marinen men disponeras av till marinen närstående verksamheter.
Dessa marinarbetsbåtar ger vid besök ombord ett otroligt gediget intryck.

Under hösten 2011 var ytterligare en militärarbetsbåt till salu på blocket och den kallades där Molly. Det var fel namn, då den riktiga Molly fortfarande finns i Karlskrona, se nr 734

Denna båt kommer från K A 4 i Göterborg men det har även det visat sig vara fel. Båten såldes till Thomas Å. i Karlshamn där den efter nödvändig upprustning blir arbetsbåt i skärgården. Av tillverkningsskylten ses endast hålen för de 4 popnitar som fäste den vid motorhuven.

Arbetet med att hitta båtens verkliga identitet startade i samband med ägarbytet och Thomas var i kontakt med riggmästaren på Marinmuseum i Karlskrona, vilka är ägare till nr 734 Molly och fick reda på att det var de som lämnat in båten till försäljning. Thomas tror därför att hans båt är någon av sex ÖrlBS båtarna, möjligen  nr 732. Kan ha varit den som fått namnet Milly?

Thomas lovar att fortsätta efterforskningarna och red håller tummarna.

.

Foto Thomas Å. sept 2011

Till sidan med alla hamnarbetsbåtar

Tillbaks