Tillverkningsnr 7 typ BV 15 Väsman senare Wiktoria nu Väsman

 

Lidwall & Söner AB levererade denna varpbåt till Billerud AB i Ludvika 1946. Längd 9,50 m. Bredd 2,50 m. Motorn är orginal från 1946 och går fortfarande mycket bra och bränslesnålt. Det är en Seffle typ S17 BF på 15 hkr med tillverkningsnr 5563. Detta var firmans första rundbottnade varpbåt. Den brukades på sjön Väsman för timmerflottning. Båten kallades därför Väsman.

Leveranskort från 1946 taget på verkstadsgården.


Väsman förekommer i Lidwalls reklam från Svenska Flottledsförbundets årskrift 1947


Vid samma tillfälle togs denna bild. Foto i Lidwalls arkiv Leksands lokalhistoriska arkiv

Vid Väsmans strand finns detta båthus där Väsman låg uppdragen vintertid. Vi fick bilder och brev 2013 från Håkan Wennegard:

- Hej  Redaktionen !  
Idag åkte jag till båthuset som båten Wäsman var uppställd i vintertid,  det var en riktig nostalgi tripp,  allt verkar vara i stort sett orört i c:a 50 år,  gamla kättingar och rep stumpar ligger kvar,  liksom rälsen med vaggan som Wäsman låg i.

Foto Håkan Wennegard  2013 11 17      

Foto Håkan Wennegard  2013 11 17

Foto Håkan Wennegard  2013 11 17      

 

Väsman med havererad sefflemotor 1962 . På akterdäcket står Ture Stenkil som hade en verkstad i Grangärde. Motorn lyftes ur båten vid detta tillfälle och reparerades i Borlänge. Det blev en lyckad operation för det är samma motor som driver båten ännu 2018. Foto från Håkan Wennegard         

 

BV 15 nr 42 Barken och till vänster BV 15 nr 7 Väsman upplagda vid sågen i Vad sommaren 1972. Ännu fanns det länsar i vattnet men sågen hade upphört. Foto Claes Sandberg vars familj hade ett sommarhus i trakten.

Nu är nr 7 Väsman till höger i bild. BV 15 nr 42 Barken  till vänster. Foto Claes Sandberg 1972

Vid Vad. Foto Claes Sandberg 1972

 

Väsman hittades upplagd på ett sågverk vid Vad i Fagerstatrakten och förvärvades av Björn Bäckman i Örebro runt 1977. Han byggde om båten till ett ångslupsliknande utseende men med originalmotorn kvar. Det var i den vevan som båten döptes till Wiktoria, kanske med inspiration från Kronprinsessan som föddes i 14 juli samma år?  Båten förlängdes en meter akterut och fick en rundad akter. Runt 2003 såldes båten vidare till Trosa för att 2008 åter säljas till Stockholm och Edsviken. Dit gick hon i början av juli 2008 för egen maskin.

Wiktoria hos de nyblivna ägarna i Edsviken 2008 foto red.

Wiktoria hos de nyblivna ägarna i Edsviken 2008 foto red.

Salongen och byssan. Undrar var som stod på menyn med de köksredskapen? foto red.

Rullen för ankaret är en typisk Lidwallskonstruktion. foto red.

April 2010 i fick vi ett e-brev och färska bilder från ägarna:

Hej Anders,
Här kommer ett par bilder, en från torrsättning -08, en som togs tre dagar före sjösättning -09 ( något stressigt då ) och en när hon ligger stolt sjösatt -09.Nu under vintern lägger vi om teakdäcket på fördäck samt slipar/lackar hela inredningen. Utsidan ska få ytterligare ett lager färg och nya dynor ska hon få i förpik och salong! .........
Mvh Peter

Båten torrsatt . foto Peter Alvemur hösten 2008

Under vinter 2008- 09 har ägarna renoverat träöverbyggnaden. foto Peter Alvemur

Inför 2009 års säsong var det dags för plåtbyte i förskeppet. foto Peter Alvemur

Åter i vattnet. foto Peter Alvemur april 2010

Redaktionen kan bara konstatera att gamla Väsman numera är en riktig pärla.

Från ombyggnation till fritidsbåt fick vi på per e-post en trevlig skildring av dottern i huset som vi med glädje visar här nedan:

Hej !

Så fantastiskt roligt att se Viktoria/Väsman i så gott skick!
Det var min pappa – Björn Bäckman – som en vinterdag överraskade övriga familjen med att ta hem denna (då oslipade) diamant! Hon låg i vår trädgård under flera år och var till allmänt nöje för oss alla. Jag vara nästan 4 år när hon kom hem till oss och jag har liksom ”växt upp” med Viktoria. Ett tydligt minne är hur jag får sprätta teakplugg sittandes på akterdäck. Ett annat är när Pappa sandblästrade skrovet och det blev en helvit sandstrand på gräsmattan därefter – vilken lycka! Hon sjösattes 1981 i Hjälmaren och därpå följer förstås en massa andra härliga och oförglömliga semesterminnen.

Återigen – otroligt härligt att se Viktoria i så fint skick igen – och att några andra nu får möjlighet att njuta av henne så som vi i familjen Bäckman en gång gjorde. Tack!

Med vänligaste hälsningar /Malin Bäckman

 

Tid för sjösättning och då blir det lite nattjobb på Väsman som hon nu åter heter. Foto Peter Alvemur 2015 04 27

Red besökte Väsman. Den första rundbottnade motorvarpbåten verkstaden byggde. En pärla i Danderyd. Foto red 2016 05 19


Efter 10 års vårdande, körande och ägande var det i april 2018 tid för bröderna Alvemyr att låta någon annan överta rodret. Man annonserade ut båten på Blocket.se och fick många svar. Till slut bestämdes att en kvartett med genomtänkta renoveringsplaner i Göteborgstrakten blev de nya ägarna och i medio maj 2018 är båten levererad. Vi på Lidwallsidan önskar de nya ägarna lycka till. 


Tillbaks