Tillverkningsnr 676 typ Ferrina 90

Lidwalls Verkstads AB levererade detta Ferrina 90-skrov till Stig Åkesson i Nättraby medio 1972. Längd 9,00 x 2,80 m. Hon levererades med skarndäck, men utan överbyggnad och motor Vi har inget fullständigt tillverkningskort på denna båt, bara en kort beskrivning av mått och utförande i nummerserieliggaren. Vi hoppas få hjälp av läsarna för att få mer kunskaper om båten som i dag kanske finns i Stockholms trakten

Nr 676 i Nättraby Foto Stig Åkesson

 

Vi hittade Stig via dagens moderna medier - ett stöd i tillvaron för en redaktionen på jakt efter fler lidwallsbåtar- och vi hade ett mycket trevligt telefonsamtal. Stig var uppe i Leksand och fick en provtur med Lidwalls egen representationsbåt nr 637 Lisa. Turen utföll till belåtenhet varför Stig tecknade sig för ett skrov som han hade för avsikt att färdigställa. En helg sommaren 1972 hämtades båten i Leksand och transporterades till Blekinge. Väl hemma tyckte Stig att skrovet var i minsta laget så han började med att klyva skrovet på mitten och breddade det med 60 cm. När han ändå var i farten passade han på att förlänga båten med närmare 3 meter från den befintliga akterspegeln och båten försågs med akterruff.

Nr 676 i Nättraby Foto Stig Åkesson

Ovanpå detta byggde ha en överbyggnad i aluminium. Skrovet var blästrad och grundad 4 lager med epoxy in- och utvändigt. Som ni ser på bilderna blev resultatet väldigt bra men sedan svalnade intresset. Båten stod länge utanför Stigs bostad tills han 21 maj 2002 sålde den till ett litet varv i Öregrund - Öregrunds Båtvarv AB. Då var det egentligen en helt annan båt än det Ferrina 90-skrov som Stig köpte i Leksand 1972.

Det var en av varvets ägare som köpte båten men även i detta fall kom andra saker emellan båtbygget. Båten såldes därför i stort i samma skick som på bilderna till Lidingö 2006 men där upphör våra spår. Redaktionen försöker forska vidare i båtens öde och vi hoppas som vanligt på våra läsares hjälp.

 

 

 

Tillbaks