Tillverkningsnr 665 typ Ferrina 90 heter Anne Ferrina

 

Lidwall & Söner AB levererade denna motorkryssare 16/4 1971 till Fru Ulla Pettersson i Munktorp . Längd 9,0 m. Bredd 2,75 m. Vikt 3 000 kg. Motorn var en 6 cylindrig Volvo D47 Starke försedd med ett Borg Warner backslag, och en vinkelväxel typ NGW.  Detta arrangemang byttes okänt år till ett Aquamatic drev.  Troligen levererades båten nyckelfärdig.

Dess tidiga historia är höjd i dunkel men vi fick i aug 2017 ett e-brev från nuvarande ägaren Willy Pettersson. Pussel läggs och vi är övertygade att vi i detta fall fått alla bitar på plats. Har någon läsare mer info kontakta redaktionen så förmedlar vi vidare.
Willy skriver:

Hej Red.
Är sedan 2008 stolt ägare av en Ferrina 90 med namnet ”Anne Ferrina”. Obekräftade uppgifter säger att är tillverkad ungefär runt 1973. Den är bestyckad med en AQD40 och ett Volvo Penta 280-drev men spår undertill skvallrar om att den i original haft motor-axel-roder, då det finns en fena undertill som i mitt tycke torde passa bra tillsammans med ett roder.Vad jag vet har båten från början av 2000-talet plöjt Vätterns vatten och gör så fortfarande. Hemmahamnen är Hammar, Askersunds Kommun (invid Stora Hammarsundet).

Båten har en liten ”skavank” som går under namnet ”Wiklunds buckla” och hörsägen säger att just denna båt innehavts av just den kände schlagersångaren Gunnar Wiklund. Detta stärktes även våren 2016, då jag var på väg ner till Åmmeberg (vinterförvaring) för lite vårpyssel en lördagsmorgon, lyssnade under färden på ”Ring så spelar vi” där bla en gammal varvsarbetare i Göteborgstrakten deltog. Som ”sin” önskemelodi hade han valt en bit med just Gunnar Wiklund med anledningen att han i sin krafts dagar hade haft just Gunnar Wiklunds båt ”Anne Ferrina” på service ett flertal gånger. Förstå att jag höll på att köra av vägen när jag hörde detta!!! Är mycket intresserad av ifall Ni besitter historik om denna båt.

För övrigt undrar jag: Var kan jag t ex hitta tillverknings- o/e serienummer? Är VP 280-drev ett optimalt val till en AQD40 i denna båt? (eller vise versa Tar tacksamt emot ALL information ni kan tänkas ha…

Med vänlig hälsning
Willy PetterssonSå föll ännu en pusselbit på plats i redaktionens ungdomsminnen! Visst talades det vid matbordet om att Självaste Gunnar Wiklund ägde en Ferrina 90! Gunnar Wiklund var en  mycket välkänd folkparks- och svensktoppsartist. Sveriges svar på Jim Reeves. Nu vet vi vilken båt det var! Roligt att hon också förefaller så välskött. Också med tanke på det providenstunga kulturarvet!

I Hammars Askersund. foto Willy Pettersson

I Hammars Askersund. foto Willy Pettersson

 

Tillbaks