Tillverkningsnr 602 typ Hamnbåt, byggd som Kullen senare Lyktan

 

Lidwall & Söner AB levererade denna arbetsbåt till Statens Vattenfallsverk och Trollhätte Kanalverk i Trollhättan  den 8 juli 1966. Längd 8,20 m. Bredd 2,35 m. Vikt 3 500 kg. Motorn var en Volvo Penta MD 38 . Bordläggningen utfördes i 4- 5 mm plåt. Däck, akterdäck och sarg i 3 mm plåt. Styrhytten  i 2,5 mm plåt.  Båten byggdes för att betjäna kraftverken i Göta Älv vid Trollhättan. . Anläggningen var sedan länge en varm anhängare och flitig användare av strömbildarna från Lidwalls som har den strategiskt viktiga uppgiften att hålla isfritt runt slussarna.

Båten var i drift fram till 1980-talet. Den köptes då av Olle Nilsson och kom att ställas upp i Sjuntorp. Runt 2000 såldes på båten vidare till Sjuntorps Bil o Motor AB. De helrenoverade så väl båt som motor 2010 och ett nytt kapell är tillverkades av LK Kapellmakeri i Kungsviken  samma år. Redaktionen fick tips om båten via en auktionssida där den i november 2018 var utbjuden till försäjning Vi talade med auktionsfirman och fick löfte om att låna bilderna. Båten föreföll vara i ett oerhört gott skick enligt auktionsfirmans bilder.

Hon såldes och levererades till Vattudalens Fisk AB och stationerades i Storsjön i december 2018. Se nedan.

 


Foto PS Auktioner

Ritningen redaktionen erhålligt av Lennart Nilsson

Leveransdokumentet i Lidwallssidans samling. Lång tillbehörslista som brukligt är hos krävande kunder

Foto PS Auktioner

Foto PS Auktioner

Foto PS Auktioner

Foto PS Auktioner

I mars 2019 kom ett mail från Patrik Jönsson som berättade att Lyktan kommit i arbete. Hon kommer att användas som arbetsbåt inom fiskodling på Storsjön Jämtland av Vattudalens Fisk AB. Företaget äger sedan tidigare Sjötraktorn nr 651 NISSE vid företagets anläggning i Vattudalen. Lidwallsbåtar är ju som känt kraftigt vanebildande.

Vi fick också de fina vinterbilderna från sjösättningen 18 dec 2018. Isen hade lagt sig lite inne i viken så Patrik fick tillfälle att prova lättare isbrytning.  Hon var i väldigt fint skick, väldigt seriöst renoverad enligt Patrik och gick fint i tunnisen. Ett värmepaket i hytten och arbetsljus installerades men sen var det bara att börja jobba!

Till väders och till sjöss! Foto Patrik Jönsson 2018 12 18


Bekanta, vackra linjer, korg för propellern och kölkylning.  Foto Patrik Jönsson 2018 12 18

Isigt !! Foto Patrik Jönsson 2018 12 18

 

 

Tillbaks