Tillverkningsnr 592 typ BVB 10 Amanda

Lidwall & Söner AB levererade denna bogserbåt till Forsnäs Sågverks AB i Österbymo den 1 februari 1966. Längd 6,10 m. Bredd 2,30 m. Totalvikten var 2 300 kg. Orginalmotorn var en Lister typ SL3MGR nr 2060SL3 13D på 12,75 hkr. Den hade elstart och var placerad för om styrhytten.  Båten var av den moderna typen av BVV 10 båtar, spantlös med en kraftig avvisarlist och för- och aktertofter som bärande element. Båten var utrustad med en liten styrhytt och byggdes redan från början med tvär förstäv. Den hade en bogserpåle bakom styrhytten men det är fören som sticker ut genom att inte sticka ut på Amanda. Här skulle knuffas timmer helt klart !

Provtur på Österdalälven i januari 1966. Dessvärre har fotografen missat den avtrubbade fören som var Amandas clue. Foto från Leksands Lokalhistoriska arkivHär är i alla fall båten i fart men i ett negativ som red inte kunde vända rätt. Provkörning men ännu utan tak på hytten. Foto januari 1966 Leksands Lokalhistoriska Arkiv i Lidwalls samling.
 
Vi gogglade  Forsnäs sågverk, hittade filmen på YouTube och fick  kontakt med en person som hade varit elektiker på sågverket. Han drog sig till minnes att Listermotorn byttes 1982 mot en tvåcylindrig Volvo Penta som var försedd med dynastart. Men vart båten tog vägen efter försäljningen från Österbymo kände inte vår sagesman till.

Vår kunskap om denna båt har vi genom tillverkningskortet och en film om Forsnäs sågverk som finns på YouTube.
Där ses Lidwallsbåten ca 2,5 minuter in i filmen som är tagen av Holger Karlsson. Filmningen är gjord under vintern varför vi antar att båten brukades nästan året runt på den vacka sjön Östra Lägern. En strömbildare från Lidwalls finns också på rullen.Vi har ingen kunskap vad som hände med båten då sjöförvaringen av timret upphörde runt 1986-87 Alla tips är välkomna. Om båten finns kvar är den tvära stäven en god ledtråd.....

 

Från Holger Karlssons film Forsnäs såg på Tuben

Från Holger Karlssons film Forsnäs såg på Tuben

Från Holger Karlssons film Forsnäs såg på Tuben

Tillbaks