Tillverkningsnr 525 typ BVB 4 heter Forskalle

 

Lidwall & Söner AB levererade denna varpbåt till Skellefteå Flottningsförening 27 mars 1963. Längd 4,80 m. Bredd 1,90 m. Båten var utrustad med en Pentamotor typ C23 och bogserkrok.

Redaktionen fick bilder på båten från Daniel Granath i Pengsjö redan innan vi startade denna hemsida. Vi insåg inte då att det troligen var ett Lidwallsbygge av typen BV-4. Dessvärre saknas tillverkningsskylten.

Daniel berättade i juni 2012 att han hade känt till båten sedan mitten av 1980-talet, och att den då ägdes av Ivar Dalström i Vänfors och redan då hette Forskalle. Båten användes bland annat som funktionärsbåt vid roddtävlingar i Vänfors, där den gick på en utvidgning av Vindelälven. Daniel köpte båten runt år 2000och har den i drift några gånger per sommar, då i trakten av Pengsjö. Forskalle har en 2 cyl Albinmotor av typen O-21som inte originalmotorn. Hon gör god fart med den lilla bensinmotorn på 11,5 hkr. Den tidigaste ägaren som Daniel känner till kom från Skellefteå, varför vi tror att båten har ett förflutet runt den staden. Reds. teori är därför att båten har tillv nr 525

Vet du något mer om Forskalle tar vi tacksamt emot tips om båtens historia. Om det inte är ett lidwallsbygge fanns det en plåtverkstad redaktionen saknar kunskap om som byggde nära nog identiska kopior av BVV - 4 båtarna.

En BVV-4 av den moderna, spantlösa sorten. foto Daniel Granath

Albin O-21 som inte är den ursprungliga motorn. foto Daniel Granath

Timmerburen. foto Daniel Granath

foto Daniel Granath

foto Daniel Granath

 
Tillbaks