Tillverkningsnr 489 typ BVV 5 Hugo eller Monitor

Lidwall & Söner AB levererade denna lilla varpbåt till Notnäs Ångsåg i Torsby 14 Juni 1961. Längd 5,00 m. Bredd 2,00 m. Motorn som ännu sitter i båten är en Bolinder Munktell på 12 hkr med tillverkningsnr 2431. Båten hade ett varpspel typ SM 7.

Lennart Persson jobbade som båtförare och kallade”sin" båt Monitor även om andra sade”Hugo” om samma båt. Foto Olle Persson genom Håkan Larsson.

 

Håkan Larsson berättar följande om den lilla motorvarpbåten.

År 1961 beställde Notnäs Ångsåg i Torsby en liten varpbåt av typ BVV 5 från Lidwall & Söner i Leksand för hantering av sågverkets timmer. Båten kallades Hugo efter en gammal trotjänare på sågen, men det är osäkert om detta var ett officiellt namn. Motorn i båten var en Bolinder-Munktell av typ 1051 (encylindrig dieselmotor) och båten var försedd med varpspel av typ SM 7. När Notnäs Ångsåg hade införskaffat större och modernare båtar såldes den lilla varpbåten till en privatperson som hade jobbat på sågen.

Tillverkningskortet Lidwallssidans arkiv

 

Båten finns ännu kvar i Ganterud strax norr om Torsby, ägd av en son till köparen. Båten har tillbringat många år på land men under sensommaren 2009 har båten rustats och premiärkörts på den närbelägna Röjdälven. Var enligt uppgift även i drift 2013.

Tillbaks