Tillverkningsnr 473 typ BVV 10 kallas PLÅTIS

Lidwall & Söner AB levererade denna motorvarpbåt till Kungliga Vattenfallsstyrelsen i Vällingby 26 april 1961. Längd 6,1 m. Bredd 2,3 m. Originalmaskinen var en BM-diesel typ 1051 på 11,5 hkr med motor nummer 2412. beräknad totalvikt var 2 200 kg.

När båten såldes på anbud 1983 var det Umeälvens vattenregleringsföretag som stod som säljare  K-G Edvardsson  tog hem spelet och befor Storumansjön fram till 2015. Sedan K-G  avlidit blev sonen Robert ägare av båten. Motorn startas med nyckel eller med vev. Senast det skedde var sommaren 2018. Som fritidsbåt togs spelet i land och motorn flyttade akteröver  Varpspelet finns kvar och brukas för att dra upp och sjösätta båten.


K-G styr sin ögonsten.  Foto genom Robert Edvardsson

Efter moget övervägande var Robert 2019 beredd att sälja båten varför en annons utsattes på Blocket. Redaktionen tog kontakt med Robert som berättade att fadern varit mycket fäst vid båten och använt den regelbundet på sjön. Han hade också arbetat i flottningen i sin ungdom.

Redaktionen kan konstatera att ytterligare en BVV 10 i god kondition dyker upp tio år efter att vi startade hemsidan  Robert kommenterade spontant uppgiften om att Lidwallssidan finns med orden  "det skulle pappa vetat han som var så intresserad av flottningsbåtar" Vad vi kan se på blocketbilderna föreföll båten att vara i gott skick.
Edvardssonsk familjetur på Storumansjön. Foto genom Robert Edvardsson 2008 07 17
Foto Robert EdvardssonVälkänt märke. Foto Robert Edvardsson
  Foto Robert Edvardsson.
Svänghjulsskydd på en heldisel.  Foto Robert Edvardsson
Påbyggt roder för bättre backegenskaper. Foto Robert Edvardsson

Självstart och vev. Tryggt. Foto Robert Edvardsson

Tillbaks