Tillverkningsnr 39 typ BB 15

Lidwall & Söner AB levererade denna bogserbåt till Ljusne Woxna AB 19 juli 1948. Längd 8,50 m. Bredd 2,50 m. Första maskinen var en Bolinder typ W3 på 20 hkr vid 1000 varv / minut. Båten levererades per järnväg till Ljusne Station, där den skulle brukas vid Ljusne Woxnas plywoodfabrik. Båten har har ett eget leveransdokument men anteckningarna där är knapphändiga. Uppgift finns att den byggdes i 4-5 mm plåt, att propellerdiametern var 500 mm och båten byggdes med en bädd för ett ev. kommande varpspel.

Detta var Lidwalls tredje båt av typen BB 15, alltså en ren bogserbåt. Enligt uteslutningsmetoden antar vi att det är just nr 39 på bilden nedan. De två tidigare byggda BB 15 båtarna har andra kännetecken och de senare levererade båtarna med beteckningen BV 15 är levererade andra årstider. Som kan ses på bilden har båten enbart bogserkrok utan utlösningsmekanism och ingen rulle för spellinan på aktern.

.

Nr 39 lastad på verkstadsgården för transport till Järnvägsstationen i juli 1948. Foto från Leksands lokalhistoriska arkiv.

 

Tillbaks