Tillverkningsnr 340 typ BVV 5

Lidwall & Söner AB levererade denna varpbåt till1 Bergeforsens Kraft AB i Sundsvall 13 juni 1957. Längd 5,70 m. Bredd 2,00 m. Sefflemotorn har motornummer 9534 och är av typen S14 BFV och sitter ännu båten. Totalvikt med spel och lina var 1 660 kg. Båten var monterad av Helldén. Efter tiden hos Bergforsens Kraft AB såldes båten vidare till ett nytt kraftbolag, Korsed Bränna AB. Detta skedde den 16 september 1968.

Blästrad och målad Foto Mikael Bergman i aug 2016

Båtens huvudsaklig arbetsuppgift var att ta reda på sk. flyttuvor som vid vårflod och högt vattenstånd kunde lösgöra sig från älvens stränder och i värsta fall komma in i kraftverkets turbiner. Verksamheten med att mota och länsa in flyttuvor pågår alltjämnt hos kraftverksbolaget, men i mitten av 1990 talet köpte bolaget in moderna flottningsbåtar med lättstartade dieselmotorer och sålde nr 340. Båten köptes passande nog av Assar N i Strömsund som arbetat på kraftbolaget bland annat med att köra denna båt. Under sommarhalvåret gick båten i snitt två dagar per vecka. I juni 2010 var båten, då i orenoverat orginalskick, till salu på Blocket.

Båten såldes omgående till Säffle för att iståndsättas. Det förefaller som att det i Säffle finns ett nyvaknat intresse för Lidwallsbåtar se även nr 439 BVV-10. Roligt eftersom affärsrelationerna Säffle- Leksand var omfattande då det begav sig. Vi gissar att Lidwalls var Seffles största kund.

Foto Sara Nilsson

Foto Sara Nilsson

Foto Sara Nilsson

Foto Sara Nilsson

Som många andra Lidwallsägare håller Mikael B. mfl på att renovera sin införskaffade varpbåt med vidhängande Sefflemotor.

Motorn i delar. Foto Mikael Bergman april 2011

Vi undrar hur motorn gick senaste gången den var i drift.
Så här såg avgaskanalen på cylindern ut. "TT", alltså Tämligen Tätt.
Foto Mikael Bergman april 2011

Länge undrade vi hur det står till med just denna båt som var helt i originalutförande då hom såldes från Strömsund. Den 24 augusti 2016 kom svar på frågan i ett innehållsrikt e-brev från Mikael B:

- Lite uppdatering om båt 340
Nu är båt och motor renoverade, motorn går riktigt bra. Nu är det wirespelet som ska målas sen är båten klar. Helt i orginalskick. Skickade bilderna till Assar i Norråker som har haft båten som arbetsplats. / Mikael

 

Blästrad och målad Foto Mikael Bergman i aug 2016

Blästrad och målad Foto Mikael Bergman i aug 2016

Motorn provkörd. Foto Mikael Bergman i aug 2016

Blästrad och målad Foto Mikael Bergman i aug 2016

Motorn provkörd. Foto Mikael Bergman i aug 2016

 

Tillbaks