Tillverkningsnr 262 typ BP 12 heter nu Gerd

 

Lidwall & Söner AB levererade denna persontransportbåt till Söderhamns Hamnförvaltning den 14 juni 1955. Längd 7,80 m. Bredd 2,25 Motorn en 4-cyl Penta BB 43 bensin på 30 hkr.

 

Foto Lars Brodin

Redaktionen fick ett brev från en av våra läsare hösten 2009:

Hej!  

Sänder här en bild på en Lidwallbåt, som ej står i förteckningen. Med följande data. Byggnadsnr. 262 Byggd 1955 levererad 14/6 till Söderhamns Hamnförvaltning. Längd 7,8 bredd 2,25. Motor Penta 6 cylindrar. Senare bytt till en Lister Black Stone, luftkyld. Senare såld till Båtbyggare Åke Lundholm härsdädes, som byggde ut hytten.

Senare såld till Gerd och Gunnar Larsson Bålsön . Döptes till GERD AV BÅLSÖN.   Då jag sommarjobbade på Hamnen på 60-talet, fick jag ofta köra båten. Senare monterades det på en löstagbar lyftkran längs med och ut över aktern och 2 pontoner på sidorna om låringen, för att kunna användas vid prickningar.

 Med hälsningar Lars Brolin

I sjöhistoriska museets digitala fotoarkiv fanns detta kort på båten taget av Bernt Fogelberg. Där står båten som okänd men nu är den säkert identifierad.

foto Bernt Fogelberg 1968.05.26

Vi tackade Lars för bidraget och redaktionen forskade vidare i båtens öden och äventyr.

Vi fick i maj 2011 ett brev av båtens dåvarande ägare:

Hej har en Lidwallsbåt Gerda af Bålsön - före detta hamnbåt i Söderhamn. Hon är L.7.80 B.2.25 Med en Lister Blackston luftkyld diesel på 36 hk växlad 1:2 med isförstärkt fyrbladig propeller. Skrovet är behandlat med isbrytarfärg och är så gott som underhållsfritt. På grund av mindre användning så tänker jag sälja henne.

Mwh. Gunnar Larsson, Bålsön, Hudiksvall

 

 

Så här ser Gerda ut idag. Foto Gunnar Larsson 2011 05 16.

 

Gunnar förtsätter: Här kommer några vinterbilder då Gerda bryter is i hamnen på Bålsön. Båten är nu såld men kommer att finnas kvar på ön och även i framtiden vara till nytta för de boende där

Foto Gunnar Larsson.

Foto Gunnar Larsson.

Foto Gunnar Larsson.

Foto Gunnar Larsson

Ett foto på Gerda taget i sept 2011. Båten var då till salu och säljare var Jan Eriksson som endast ägt båten en kort tid. Redan i nov samma år såldes båten vidare till Mattias Wahlstrand.

Vi fick ett e-brev 2012 04 19 där den nye ägaren skriver:

Hej! Mattias Wahlstrand heter jag och jag bor i Uppsala, jag äger båt nummer 262 sedan november 2011. Den är just nu under upp fräschning och planerar att sjösätta nästa vecka. Jag återkommer med nya och uppdaterade bilder på båten.

 

Gerda fick smalare hemmavatten runt Uppsala. Så här ser båten ut när vintertäckningen av sittbrunnen är borta. Från Kuggebro, där Sävjaån löper ut till Fyrisån går det fint att ta sig ut till Mälaren och fjärden Ekoln. Båten blev efter upprustning åter till salu.

 

I sommartappning på Sävjaån maj 2012 foto Mattias Wahlstrand

.

I slutet av maj 2012 sände Mattias dessa bilder och meddelade samtidigt att han säljer båten vidare.

Båten rustad Foto Mattias Wahlstrand april 2012.

Båten rustad och sjösatt. Foto Mattias Wahlstrand maj 2012.

Båten rustad Foto Mattias Wahlstrand april 2012.

 

I juli 2012 köptes båten av Ted Johansson och fick ny hemmahamn vid Stallarholmen i Mälaren. Foto Ted Johansson

 

Ser ni att båten fått sina aktre rutor åter? Foto Ted Johansson juli 2012.

Tillbaks