Tillverkningsnr 231 typ SV 3

Lidwall & Söner AB levererade denna bogserbåt till Ånhammars Säteri i Stärnhov den 4 november 1954. Längd 4,80 m. Bredd 1,90 m. Vikt 800 kg. Båten var bland de första som hade Volvo Penta-motor typ C2BE 10 hkr. Båten, som i våra källor saknar namn, var utrustad med propellerkorg och bogserpåle.

Detta var en liten spantlös båt, men den hade en del helt nya tekniska lösningar. En täckt dieselmotor med elstart istället för de vanliga tändkulemotorerna, bogserpåle istället för varpspel. Det faktum att man tog detaljbilderna tyder också på att denna lilla båt var tekniskt banbrytande.

Provkörning på älven. Lidwallssidans Arkiv.

Sannolikt ett lyft för arbetsmiljö och komfort. Lidwallssidans Arkiv.

Efter denna båt levererads dock ett antal SV3 av den traditonella typen med 5 hkr Säfflemotorer och varpspel. Foto fr. Lidwallssidans arkiv.

Mars 2013 besökte Calle Lindskog från Nykvarn vår hemsida. Han skriver till oss att:

Jag sommarjobbade på sågen 1959-61 och då hade vi en sådan båt  som vi bogserade fram timret till skiljet med. Jag har för mej att den var ganska ny då .Det var en bra båt som var förstärkt med en trumma runt propellern så det var ingen fara att köra över stockar och läns. Arkivbilderna som är på båten stämmer helt med det jag kommer ihåg, det var en lättkörd, tålig och driftsäker båt.

Tillbaks